MRA’s (snurkbeugels)

Een anti-snurkbeugel (Mandibulair Repositie Apparaat, MRA) wordt vooral gebruikt bij de behandeling van snurken en mild-matig slaapapneu. Deze MRA houdt de onderkaak naar voren waardoor de luchtdoorgankelijkheid van de bovenste luchtweg gewaarborgd blijft. Het snurken en slaapapneu nemen daardoor af of verdwijnen.

Voorafgaand aan de behandeling met een MRA, onderzoekt uw tandarts(specialist) de conditie van uw gebit, de omliggende weefsels en de manier waarop uw tanden en kiezen op elkaar komen. Verder wordt beoordeeld of er sprake is van kaakklachten die van invloed kunnen zijn op de behandeling. Een MRA is minder of zelfs niet geschikt voor mensen met een beperkte mondopening, een verhoogde braakreflex, een kunstgebit of een slechte conditie van gebit en omgevende weefsels.

Uw tandarts (-specialist) maakt gebitsafdrukken en een beetregistratie (of digitale scan van het gebit). Aan de hand van deze afdrukken maakt een tandtechnicus het MRA voor u op maat. Het MRA wordt meestal gemaakt van harde, doorzichtige kunststof. De wijze waarop de snurkbeugel zijn houvast aan uw gebit ontleent kan per type MRA verschillen. Het MRA kan uit één stuk bestaan (monobloc) of uit twee stukken (voor de boven- en onderkaak), die met elkaar verbonden zijn door middel van elastiekjes, een schroef of een ander soort verbinding. Als het MRA klaar is, krijgt u deze met de nodige instructies mee naar huis. Daarna volgen er afspraken om het MRA indien nodig bij te stellen en de werking ervan te controleren. Verder is het erg belangrijk dat een tandarts(-specialist) uw gebit regelmatig controleert op eventuele neveneffecten van de behandeling.

U krijgt een MRA dat wordt aangemeten en gecontroleerd volgens het protocol van de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde (NVTS). Voorafgaand aan het aanmeten van de MRA zult u een informed consent ontvangen van de tandarts. Wij ontvangen deze graag ondertekend retour voordat er gestart wordt met het maken van de eerste afdrukken.

Binnen onze praktijk vervaardigt tandarts Duan Hough MRA’s. Tandarts Hough is geaccrediteerd lid van de NVTS.  KNO- en longartsen verwijzen reeds naar tandarts Hough.

Voor meer informatie over slaapapneu: slaapapneu pagina

NVTS_keurmerk_RGB_300dpi

Bron: KNMT en slaapapneu-pagina.